
Необходими продукти:
1 пакет оризови кори GRAM за КИЛОGRAM
500 г тиква
100 г стафиди
100 сурови орехи
2 с. л. масло
2 с. л. канела
Мляко или вода
Кленов сироп или мед
Начин на приготвяне:
Настържете тиквата и я сложете в тенджера заедно със стафидите, орехите, канелата и малко мляко или вода. Добавете маслото и оставете на тих огън да се задуши, като разбърквате. При нужда може да се добави още течност. След около 15 мин. Тиквата ще е омекнала.
Изберете подходяща тавичка. Вземете една кора, намокрете я за две секунди, добавете от плънката. Навийте корите във формата на охлюв и подредете в тавата.
Изпечете на 160 – 170 градуса до готовност. Горе-долу около 20 мин до зачервяване.
След като се изпече, тиквеника може да се завие с кърпа ако искате да стане мек, а не хрупкав.
Полейте със сироп от мед, кленов сироп или друг подсладител, нарежете на парчета и сервирайте.
По желание тиквеникът може да се декорира с пудра захар.