
Черен хляб
За печене във фурна 200°С /с вентилатор 180°С / фурна на газ степен 6.
Продукти: 1 яйчен белтък (или 30г брашно от нахут + 60мл вода), 6 с.л. олио, 1 ч.л. оцет, 2 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 260мл вода, 200мл мляко или веган мляко, 500г безглутеново брашно за черен хляб, 2 ч.л. суха мая.
Начин на приготвяне:
1. Разнесете малко количество олио във форма за хляб.
2. Поставете в голяма купа белтъците (или брашното от нахут + вода), 3с.л. от олиото, оцета, захарта, солта, водата и млякото, и разбъркайте добре.
3. Добавете брашното и маята и разбъркайте, за да направите гладко и лепкаво тесто.
4. Добавете останалите 3с.л. олио отгоре и използвайки лъжица разбъркайте сместта няколко пъти, за да получите меко тесто.
5. Преместете тестото в намазнена форма с големина за 1кг хляб и загладете повърхността.
6. Обърнете голямата купа, в която е разбъркано тестото върху формата за хляб, покрийте и оставете докато тестото увеличи обема си до ръба на формата.
7. Загрейте фурната.
8. Печете за 55-60 минути.
9. Извадете хляба върху телена решетка и охладете напълно преди да нарежете.