Кошница (0.00 лв)
Поръчка
share article on facebook share article on twitter share article on google+
logo


Блог



Категории

Тагове

biologicoils biopont Casa Rinaldi L'erbolario la finestra sul cielo LOGONA MADARA pH тест агаве адаптогени акне алерген алергии алкални храни алкохолизъм алое амарант анти ракови антибиотици антидепресант антиоксиданти арония артерии артишок артрит Астрагалус афродизиак ашваганда Аюрведа балтийски билки бг био продукти без глутен без лактоза безглутенови билки био кашкавал био козметика Био магазин Бургас био напитки био продукти био сирене био факти био храни биокозметика биопродукти биосокове биофакти биохрани благотворителност боб болни бъбреци боя за коса брезов сок бъбреци български рецепти бял трън веган вегитариански венци високо водорасли Гайо гастрит главоболие глина глог Глутен глутенова непоносимост глухарче гуарана гулия Гхи дегустация депресия детокс детоксикация джинджифил диабет диета диети диетични диуретик дънов екокозметика елда есен естроген етерични масла ехинацея женшен жлъчка жълт кантарион за дома затлъстяване захар здраве здравословни храни здравословно здравословно хранене Земна ябълка зеолит зехтин зърнени имуностимулант индийска кухня инсулт Италия какао какаови зърна калории канела капсаицин келтска сол киноа киселинност кисело мляко кленов сироп кожа козметика кокосово масло колаген коледа комбуча консерванти концентрация коприва кортизол кофеин красота кръвно кръвообращение крънчи ленено олио ленено семе Лерболарио лечебни продукти лимец логона лют пипер лято магазин бреза магазини магнезий мадара мазнина мазнини малокръвие маска мед метаболизъм мигрена мозък мултивитамини намаление насипно настинка Несебър нов магазин ново място олио Омега 3 омега-3 онкологични органични продукти оргран ориз отслабване отстъпка оферта оферти папая паркинсон песто пикочен мехур подагра подправки подсладители почистване празници прах от лава пречистване пречистено масло пробиотик промоция простата противоракови прочистване пърхут работно време рани ревматизъм рецепти ръж санте силимарин слабително слънце луна Слънчев бряг сол стави стареене стевия стерилитет стомашно-чревен тракт стрес суперхрани събития сърдечни проблеми сърдечно-съдови сърдечносъдови заболявания сърце токсини Топинамбур увеличаване на бюста умора фибри хармоника хиалуронова хидратация химиотерапия хляб холестерол храна хранене хранителни добавки хранителни комбинации храносмилане хуск царевично олио Целиакия целулит черен дроб чиа чили шоколад шопинг център Корал ядки язва якон
'
Показване на артикул от 56 до 60 от 69
prev 1 .... 7 8 9 10 11 12 13 14 next

Кой зехтин да изберем и как да го употребяваме?


Зехтинът е една от най-здравословните и бедни на калории мазнини

Още от дълбока древност маслиновото дърво е предизвиквало възхищение и преклонение. Екстрактът от неговите плодове – зехтинът е хилядолетен символ на здраве, дълголетие и красота, а легендарният древногръцки поет Омир го нарича "течно злато".

Доказано е че правилната консумация на качествен зехтин предпазва от редица заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашния тракт, намалява риска от рак. Използва се още като лечебно средство при изгаряния, за пречистване стомаха, уморени крака, за снижаване на високо кръвно налягане, срещу колики, при ухапване от насекоми, намалява риска от исхемична болест, срещу запек, при бъбречни болки, мазоли, като слабително средство.

Често виждаме по етикетите на зехтина в магазините няколко различни думички, какво точно означават те и какво трябва да знаем преди да се отправим към търговския щанд.

Класификация на зехтина:[ul]
[li]Extra Virgin – е екстракът с най-високо качество, извлечен при пресоване на маслините, като се използват само механични средства. Получава се от първото студено извличане при температура не по-висока от 27 градуса и не съдържа рафинирано масло.[/li]
[li]Virgin - продукт от вторичното студено пресоване на маслиновата каша, след като от нея е бил извлечен Extra virgin зехтина. Също не е химически рафиниран и е чист продукт, но с малко по-високи нива на киселинност (до 3%).[/li]
[li]Olive Oil – или тъй нар. обикновен зехтин, той е смес от рафинирано масло и Extra virgin.[/li]
[li]Pomace - това е нискокачествен екстракт с аромат на маслини и най-ниско съдържание на полифеноли. Получава се чрез рафиниране на остатъчните продукти от студеното пресоване на маслината. Като качества и съдържание на полезни съставки е несравним със зехтин екстра върджин, защото при технологията на подгряване се губят повечето от ценните свойства. [/li]
[/ul]
Качественият зехтин е студено пресованият (Extra Virgin), съдържащ 10% линолева и 80% олеинова киселина. Той е богат на витамините A, E и D, фосфор, желязо. Олеиновата киселина намалява лошия холестерол и увеличава добрия. Студено пресованият зехтин се усвоява на 100% от тялото (за сравнение, слънчогледовото олио се усвоява на 83%, а сусаменото - 57%).
Един литър Extra Virgin зехтин се получава от около 5 кг маслини.

Кой зехтин да изберем и как да го употребяваме:[ul]
[li]Пържене или сотиране: обикновен зехтин[/li]
[li]Салатен дресинг или марината: екстра върджин или върджин зехтин. [/li]
[li]Сурови ястия и заливки: Extra virgin е идеалният вариянт за директна консумация без топлинна обработка. Така той е запазил всичките си полезни биологични свойства. С него може да полеете салати, препечена филийка или сухар, сварени зеленчуци; да го смесите с лимонов сок или да го използвате като съставка към сосовете. Този зехтин е подходящ и за леки ястия. Може да се прибави към края на готвенето на печени или варени меса, риби, яйца, салати с варени или пресни зеленчуци и ястия, приготвени без доматен сос.[/li]
[li]При готвене: не бива да загрявате силно, тъй като зехтинът има ниска температура на кипене.[/li]
[li]Ароматен зехтин: натопете в бутилка зехтин клончета от розмарин или мащерка, салвия (градински чай), риган или малки люти чушки.[/li]
[/ul]
Хранителна информация:[ul]
[li]Не съдържа натрий и холестерол (поради голямото съдържание на ненаситени мастни киселини).[/li]
[li]Особено богат на линолова и олеинова киселина, витамин Е, фосфор, желязо. [/li]
[/ul]
Индикатори за качеството на маслиновото масло:

Вкуса на натуралния зехтин е богат, силен, може да бъде горчив, сладък, солен и кисел.
Проблемите във вкуса на зехтина могат да се усетят като оцетен вкус, метален привкус и гранивост.
Цветът на маслиново масло варира от светло злато до тъмно зелено. Цветът на зехтина зависи от сортовете маслини, както и от метода на извличане и съхранение.
Ниво на киселинност: означава се със съдържанието на олеинова киселина в 100 грама продукт. Колкото по-ниска е естествената киселинност на нерафинирания зехтин, толкова по-високо е качеството му. За всеки вид зехтин има ниво на киселинност. Киселинността на Екстра Върджин маслиново масло не трябва да превишава 1%, на зехтин Върджин - 2%, на рафинираното маслиново масло - не повече от 1,5%.

Как да тествате зехтина за натуралност в домашни условия:
Поставете зехтина в хладилник в продължение на два до три дни. Ако в маслото се появява бяла утайка - стеарин – вие сте направи правилния избор. Когато се съхранява при стайна температура, зехтинът ще получи първоначалната прозрачност, и можете да се насладите на природния вкус на „течното злато".

-15% за Месецът на зехтина
До края на юни можете да закупите всички олиа и зехтини от италианската марка Biologicoil в магазин Био Спот - Бургас, ул.Сливница 2 или онлайн >>

Козметика Вторник, 17 Юни 2014 Admin

-15% от цената на всички олиа и зехтини Biologicoils до края на месец юни!

<em>Овкусете здравословната лятна салата с оригинален студено пресован био зехтин от Италия!</em>

-15% за Месецът на зехтина
До края на юни можете да закупите всички олиа и зехтини от италианската марка Biologicoil в магазин Био Спот - Бургас, ул.Сливница 2 или онлайн: http://www.biospot.bg/index.php?page=search&bb=5

Кои са BiologicOils?
БИО продукти: традиционни методи за отглеждане, строг контрол на качеството, само естествени съставки, европейска сертификация. В резултат - изключителен вкус и реални ползи за здравето.

Днес БИО продуктите са не просто модна тенденция, а начин на живот. Много хора са променили драстично своите идеи за това какво означава правилно хранене. Присъединете се сега!

Италианската компания от слънчева Тоскана - Biotuscany предлага продуктовата си линия Biologicoils. Тя съдържа висококачествени био студенопресован зехтин, различни олиа от екзотични плодове, сосове, балсамов крем и сокове.

Biotuscany ще даде отговор на исканията на тези, които наистина се грижат за здравето си и ценят вкуса.

Козметика Неделя, 08 Юни 2014 Admin

Сокът от бреза на помощ при ревматизъм и подагра, засилва растежа на косата

От незапомнени времена във Северна Европа, брезата <em>(Betula alba)</em> се счита за свещено дърво, което символизира девствената богиня на плодородието, почитана най-вече през пролетта. И до днес в Германия един от най-очакваните традиционни празници за младите хора е Майбаум, който се чества на 1-ви май. Предполага се, че символиката на празника се свързва с представата на хората за брезата като млада девица с бяла кожа / кора, която е много мека и копринена както при младите брезички.

В медицината листата на брезата се използват главно при лечение на бъбреците, пикочния мехур и скалпа.

Сокът на брезата се използва в народната медицина, включително за подагра и ревматизъм, оказва добро влияние и на растежа на косата. Тези му свойства са създали ореол около брезовия сок, като панацея за мъжете.

Неоспорим факт е, че пресният сок от бреза от векове е известен с лечебните си свойства. Още древните са твърдели, че ежедневният прием на няколко чаши сок от бреза действа подсилващо на организма и дори има антистресово действие.

В нашето съвремие обаче е трудно да получим пресен сок от бреза, поради средата в която живеем. Първо трябва да открием дърво, което е достатъчно възрастно и е раснало в екологично чиста среда, в противен случай рискуваме да погълнем множество вредни вещества, натрупани в соковете на дървото от замърсената природа. След като сме открили подходящото дърво, през пролетта с помощта на свредел трябва да пробиете дупка в твърдата кора на брезата, която след извличане на сока да затворим, за да не причиним смъртта на дървото.

Днес сокът от бреза се използва за:
[ul]
[li]детоксикация на тялото, тъй като той служи за изхвърляне на токсини и шлаки от организма. Сокът от бреза спомага още за изхвърлянето на пикочната киселина от организма.[/li]
[li]премахване възпаления на ставите, облекчаване на ревматизмът и подаграта. Сокът от бреза спомага при нарушения на обмяната на веществата.[/li]
[li]помага при нарушения на работата на пикочния мехур и жлъчката. Препоръчва се при болести на бъбреците, при липса на витамин С, при анемия и проблемна кожа.[/li]
[/ul]

Продуктите с бреза, които можете да намерите на щанда на магазин за органични храни и козметика Био Спот - Бургас, ул.Сливница 2:
Био сок от бреза с лимон
Био сок от бреза с червени плодове
Шампоан за нормална и комбинирана коса МАДАРА
Балсам за нормална и комбинирана коса МАДАРА

Козметика Събота, 03 Май 2014 Admin

Кои натурални подсладители са подходящи за диабетици

Още преди много години рафинираната захар е била наречена "бялата смърт", прекалената и консумация крие редица рискове за здравето. За щастие на всички любители на сладкия вкус - захарта има натурални заместители, които са много по-безвредни за нашия организъм. Всеки един от нас може да ги ползва и да им се наслаждава, дори и хората страдащи от диабет! Прекрасно е, когато имаш алтернатива, и то здравословна! Естествените подсладители не са единственият подарък, с който Майката Природа ни е дарила, но ние ще се спрем именно на тях, защото са не по-малко важни от всички останали нейни дарове!

Някои от тях са Ви добре известни, а други най-вероятно ще чуете за първи път. Поради тази причина ще се спрем накратко върху всеки един от тях. Започваме със стевията.

Стевията е древна билка със сладък вкус, която е възможно най-добрият заместител на захарта. Стевия е близка по вкус до захарта, но е около 300 пъти по-сладка. Стевия не съдържа калории и е много здравословна, защото съдържа витамини ( А, C, от групата B), минерали ( калий, калций, цинк, желязо, магнезий, селен), аминокиселини, пектин, фибри и т.н. Здравословните й качества се изразяват в следното:
1. Редовното й използване като подсладител нормализира нивата на кръвната захар и на инсулина, защото е богата на стевиозиди ( сладки гликозиди), които участват в обмяната на веществата, но са без съдържание на инсулин. Това я прави подходяща за диабетици.
2. Подобрява състоянието на сърдечно – съдовата система.
3. Понижава нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.
4. Има тонизиращо действие и укрепва имунната система.
5. Подобрява работата на стомашно – чревния тракт.
6. Полезна е за черния дроб.
7. Предпазва зъбите и венците от кариеси, пародонтоза и други заболявания.
8. Има антисептично и противовъзпалително действие.
9. Успокоява нервната система.
10. Силен антиоксидант е, не засилва апетита, подобрява храносмилането и обмяната на веществата, което я прави подходяща за диета.
Трябва да се има предвид обаче, че стевията променя вкуса на продуктите, към които се добавя!

Сироп от агаве
Сиропът (нектарът) от агаве е 1.5 пъти по-сладък от захарта и е идеален неин заместител. Не случайно е наричан „медена вода“ – по-сладък от меда, но не толкова гъст. Иначе агаве е растение, подобно на кактус, което расте в пустините на Мексико и от което се прави текила. Ацтеките го използват от хилядолетия за подслаждане на храни и напитки и го наричат „дар от боговете“. Здравословните му качества се изразяват в следното:
1. Съдържа важна субстанция, която се бори срещу процесите на декалцификация в организма и предпазва от остеопороза и други
заболявания.
2. Освен това стимулира производството на хормона GLP – 1, регулирайки нивото на инсулина в кръвта, и има нисък гликемичен индекс, което го прави подходящ и за диабетици, но в умерени количества, и то при лекарски контрол.
3. Съдържа и вещества, които предпазват от рак на дебелото черво.
4. Подходящ е за диета, защото се усвоява бързо от организма.
5. Не променя вкуса на продуктите, към които се добавя.
Не бива да се предозира и не бива да се употребява след ферментация и от хора, страдащи от диабет, и от хора, които нямат такова заболяване, защото може да доведе до редица заболявания като: диабет, метаболитна ацидоза и болест, подобна на цироза, тъй като метаболизира само в черния дроб, може да ускори процесите на стареене на клетките и да доведе до загуба на минерали като калций, желязо, цинк, магнезий и др.

Ксилитол
Ксилитолът е бял кристален прах, който се извлича от кората на дърветата в Европа, предимно от бреза и бук. Има неуловим мирис и добре изразен сладък вкус, сравняващ се с този на захарта, което го прави отличен неин заместител. Оставя характерна хладина по езика. Здравословните му качества се изразяват в:
1. Не предизвиква кариеси и заболявания на венците, затова се препоръчва от зъболекарите.
2. Подходящ е за диабетици, поради ниския си гликемичен индекс и за хора, които искат да намалят теглото си, но след консултация с лекар.
Не бива, обаче, да се предозира, защото води до редица сериозни заболявания, сред които и хипергликемия за диабетиците!

Кленов сироп
За да има полза от него, той трябва да е оригинален канадски кленов сироп. В него се съдържат антиоксидантни съставки, които значително забавят растежа на раковите клетки в простатната жлеза, белите дробове и в по-малка степен в гърдата, дебелото черво и мозъка. Освен това освобождава инсулин чрез въздействие върху клетките на панкреаса и значително увеличава чувствителността на мастните клетки към инсулина, което го превръща в мощно оръжие срещу метаболитния синдром и диабета.
Важно е обаче да се знае, че може да се употребява от диабетици, които не са инсулинозависими!!!

Лукума – върховният лечебен плод от Южна Америка
Прахът от плода лукума се използва от векове в Южна Америка, заради лечебните си качества. Съвременни изследвания доказват, че лукума може да има противовъзпалителен и възстановяващ ефект върху човешката кожа. Поддържа костите в добро състояние, подсилва функциите на имунната система и правилното развитие на ембриона по време на бременност. Съдържа и витамини от група B, което също подпомага почти всички системи в организма. Прахът от плода лукума е естествен подсладител на десерти и сладолед, без да повишава кръвната захар. Той е здравословна алтернатива на захарта и може да бъде подходящ за диабетици.

Мескитово брашно
Мескитът принадлежи към семейство бобови и произхожда от Северно Мексико и САЩ. Той съдържа изобилие от минерали, като: барий, калций, мед, желязо, манган, хром, сяра, натрий и др., които са важни за нервната и сърдечно-съдовата система, имунитета, обмяната на веществата, кожата и нейните образувания, ставите и костите.
Изследванията показват, че мескитото е стабилизатор на кръвната захар и това го прави безопасно за диабетици. Това е така, защото сладостта идва от фруктозното съдържание, което не изисква инсулин. Мескитото има високо съдържание на влакна (фибри), те изискват по – дълго време за смилане и абсорбиране в сравнение с много други зърна. Това предотвратява колебанията в кръвната захар и следователно може да предотврати чувството на глад. По този начин мескитото се явява като храна, която подпомага диабетичното хранене и поддържа по – здрава инсулинова система.

Якон
Яконът е сладко кореноплодно растение, което се отглежда от хиляди години в Южна Америка, и по-специално в Перу. Расте в топли и влажни климатични условия. Спасило е не един и двама човека от смърт, причинена от жажда. Може да го откриете в разнообрази цветове. Това растение е далечен роднина на слънчогледа. Има приятен, леко сладък вкус и е оприличаван на ябълката и пъпеша. Корените са тези, които се консумират. Те съдържат главно вода, не съдържат глюкоза, а са богати на фруктоолигозахариди ( специален вид полезна захар ). Тези захариди не се метаболизират от организма и това го прави изключително подходяща добавка към диетите за отслабване. Освен това не вдигат нивата на кръвната захар, което прави яконът подходящ дори и за диабетиците. Яконът заедно с йерусалимския артишок са най – богатите растения на тези захари. Освен това се смята за най – големия източник на захариди в целия растителен свят. Предвижда се, че яконът ще се превърне в една от бъдещите супер храни.

Натурални подсладители, които можете да откриете в магазин за органични продукти Био Спот - Бургас:
Кленов сироп, клас С
Кленов сироп, клас А
Био кленов сироп клас А
Био сироп от агаве
Стевия на таблетки
Течна органична стевия
Сироп от Агаве
Листа от стевията
Чай от стевия
Якон на прах
Био Лукума на прах
Мескитово брашно

Козметика Сряда, 05 Фев 2014 Admin

Киноата – царицата на зърнените култури

<em>Chenopodium quinoa</em> е латинското наименование на едногодишно тревисто растение с широки листа, по-известно като зърноподобната култура „киноа“.

Може би се чудите защо сме поставили на фокус това древно „зрънце“, което някога се е смятало за „златото на инките“?
Отговорът е: поради две причини.
Първата е, че 2013г. беше обявена за Международна година на киноата от Организацията на обединените нации, а киноата за супер храна. Втората е, самият състав на киноата.

Киноата, която е подобна на зелените листни зеленчуци като спанак и цвекло, е една от най-подходящите храни за вегетарианци, суровоядци и въобще всички, които търсят здравословния начин на хранене. Ето защо:

1. Високо протеиново съдържание – киноата е необичаен източник на качествени протеини, като съдържа всичките незаменими аминокиселини. Това я прави прекрасен заместител на месото.

2. Високо съдържание на фибри – те се грижат за правилното функциониране на нашите черва.

3. Високо съдържание на фосфор, желязо, магнезий – всички те са жизнено важни елементи, отговорни за правилното функциониране на клетките ни.

4. Не съдържа глутен – някои хора имат непоносимост към глутен и трудно го преработват. Киноата е един от най-полезните и вкусните заместители на зърнените култури, съдържащи глутен. Използвайте я в хлябове, брашна, салати, зърнени закуски и няма да съжалявате.

5. Има много кратък период на покълване – само няколко часа. Покълналата киноа е най-полезна, тъй като нейните ензими се активират, съдържанието на витамини и минерали се увеличава многократно, зрънцата стават по-меки, а инхибиторите и сапонините се изхвърлят с водата.

6. Има нисък гликемичен индекс, което я прави подходяща и за диабетици.

Видове киноа:
Обикновена (бяла) киноа – има дребни бели или светлобежови семена. Прилича на кускус, но е леко хрупкава. Този вид киноа най-често се среща в Перу.

Кралска (червена) киноа – има едри червеникави семена, орехов вкус и по-силен аромат от обикновената киноа. Червената киноа запазва формата си малко по-добре от бялата след готвене, което я прави по - подходяща за студени салати. Кралската киноа се отглежда предимно в Боливия, при определени климатични условия.

Черна киноа – най-хрупкавата от всички видове киноа, тя е по-сладка от бялата киноа и запазва черния си цвят и след готвене.

Ползи от киноата:
Киноата помага при мигрена, защитава от сърдечна недостатъчност, предпазва жените от рак на гърдата. Жените, които имат висок холестерол и високо кръвно налягане е добре да приемат пълнозърнени храни, каквато е киноата, поне шест пъти седмично в периода след менопаузата. Освен това киноата действа като силен протектор срещу детската астма, предотвратява появата на камъни в жлъчния мехур при жените и понижава риска от диабет 2 вид.

Как да приготвим киноата:
Покълнала – взимаме необходимото количество киноа, измиваме я обилно с вода, поставяме я в буркан или купа, като я заливаме с двойно повече вода, защото тя ще увеличи размера си. След около четири часа я отцеждаме и измиваме обилно с вода. Така ще изхвърлим сапонините и инхибиторите, които са вредни вещества. В резултат на всичко това киноата е готова за консумация. Може да я слагаме във всякакви салати, да си правим вкусни плодово-зърнени закуски, сурови хлебчета, както и мляко от киноа.

Сварена – варенето убива почти всички полезни витамини, ензими и минерали, но затова пък е много вкусна. И така, първо я измиваме много добре, сваряваме я за 5 – 10 минути, прецеждаме я и отново обилно я измиваме под течаща вода – по този начин можем да отстраним и последните горчиви сапонини.

Всички рецепти с ориз са приложими с киноа.
Семената от киноа задължително трябва да се съхраняват в хладилник или фризер.

<em>Да Ви е сладко!!!</em>

Продукти от киноа, които се предлагат в магазин за органични храни Био Спот - Бургас:
Био киноа от контролирано био производство - 500 гр.
Био киноа, 250 гр, Био Свят
Био червена киноа, 250 гр, Био класа
Био червена киноа, Primeal
Био киноа реал, Primeal
Кико - био микс от киноа и червена леща
Кинори - био микс с киноа Primeal
Био киноа - дуо микс Primeal
Био киноа - трио микс Primeal
Био киноа - бърз микс, 500 гр
Био крем-брашно от киноа
Био микс спелта с 5 вида зърна, 400 гр
Био напитка от ориз и киноа с какао
Био тортили с киноа
Био спагети с киноа и магзаноз
Био спагети с киноа и къри
Био макарони от пълнозърнеста киноа с билки

Козметика Вторник, 21 Яну 2014 Admin

Показване на артикул от 56 до 60 от 69
prev 1 .... 7 8 9 10 11 12 13 14 next

Нашите магазини

Био Магазин Бургас
ул. Св.св. Кирил и Методий 14
Пон-Пет: 08:00 - 19:00, Съб-Нед: 10:00-18:00
+359 889 616 659

L’erbolario Бургас
ул. Силистра 2, Бургас
Пон-Нед: 09:30-20:00, обедна почивка 14:00-14:30
+359 884 049 744





www.lerbolario.biospot.bg
Официален онлайн магазин
на L'erbolario Бургас
-5% при покупка онлайн

Доставка

Стойност на покупката Цена
<= 50 лв 3.00 лв
> 50 лв Безплатно!
Политика за поверителност